Lastar

“Vracanje korenima”

Klatno na dedinom satu otkucava dok kapi vina klize niz dušu…Kroz prozor njegove renovirane kuće gledam okolna brda, pešačim napuštenim vinogradima i podnožjem Juhora…Otkrivam lepotu zavičaja koja mi je u sečanju nepravedno izbledela…Ona me je sve česce vracala dedinom dvorištu, zvuku kofe koja brčka po bunaru, mirisu dunja i bačva vina u podrumu u kojem smo se kao deca krili od batina…

Cujem zvona crkve kao božiju poruku i šapat neba da dedin lastar, kao naj plodniji deo vinove loze trebam pretočiti u u vino…

Zelja da oživim zemlju je pocela spontano i bez nekog velikog plana. Krecem iz dvoriste i vasarskog konjica sa ringespila moga teče Spiridona, skidam paučinu sa bakarnih posuda i glancam kolica u kojima je prababa Selena gurala dedu a u kojima se decenijama posle umesto bebe drzale vinske šiše ispred kapije za prodaju… Emocije su se nizale u dvoristu punom uspomena.

Svake subote smo poceli da ronimo po uspomenama, da ozivljavamo postojece i da se ponovo zaljubljujemo u napuštenu zemlju u okolini dedine kuce…Setnje su bivale sve duze, a želja da se tu nešto zapocne postalo je sve snažnija. U dvoristu komsija poceo sam da sanjam novi san… Od prve kupljene parcele do prvog vina proteklo je 10 godina vrednog rada, strategije, kišnih meseci, gradova koji su tukli lozu…

Uz tim sjajnih mladih entuzijasta i profesionalaca stigosmo i do prvog punjena i medjunarodnih priznanja. Kao sto s’pocetka rekoh, sve je pocelo krajnje spontano i iz ljubavi. Nemam vinogradarsko poreklo u krvi ali sada imam ljubav koju delim sa vama: vino!

Nazdravlje!

Vinogradi

Vinarija Lastar trenutno ima 13 ha sopstvenih zasada i 7 ha u zakupu, sa tendencijom proširenja sopstvenih zasada. Zasadi se nalaze na dve lokacije, međusobno udaljene 15-ak km. Vlastiti vinogradi, kao i sam objekat vinarije, se nalaze na potezu Gaj u okviru atara sela Sekurič, dok se manji deo nalazi u ataru sela Oparić.

Izuzetna lokacija koja predstavlja vrh brda i njegovu jugoistočnu padinu sa nadmorskom visinom od 300-330 m. Stalna provetrenost i osunčanost tokom celog dana pruža idealne uslove za gajenje plahovite i teške za uzgoj i vinifikaciju sorte kao što je Pinot noir. Svi novopodignuti zasadi su zasađeni isključivo najkvalitetnijim francuskim klonovima i sa sertifikovanim sadnim materijalom.

Pored mladih, vinarija poseduje i vinograde stare između 15 i 40 godina, što daje određenu dozu zrelosti našim vinima. Osim Pinot noir-a u zasadima se nalaze i sorte Chardonnay, Tamjanika bela, Sauvignon blanc, Viognier, Merlot, Cabernet franc i Cabernet sauvignon.