Filozofija

Filozofija & Gografsko Poreklo

Filozofija

Lastar je osnov nase filozofije a to je plodnost. Na terroaru punom minerala, peska i gline uz smenjivanje tri razlicita vetra sa Gledickih planina i Juhora cini zasade na svakoj parceli posebnim.

Ta razlicitost na nekih 20 hektara zemlje pruža nam autentičnost Levačkog vinogorja. Groždje je do te mere jedinstveno da belim sortama daje na nepcima efekat svile i hrskavog voća a crvenim baršun, punoću crne čokolade i crvenog voća.

Vinogradi, zaklonjeni planinama a obasjani suncem, daju snagu i konstantu doživljaja stvarnosti u prostoru koji posmatran sa visine liči na jedan veliki levak. Nekada je tuda prolazila glavna saobraćajnica Balkana, Carigradski drum čijim se prostranstvom danas širi filozofija Lastara.

Geografsko Poreklo

Vinarija Lastar je smeštena u ataru sela Sekurič, u rekovačkoj opštini, koje pripada Levačkom vinogorju.Na prostoru gde je nekada prolazio Carigradski put, omeđena Juhorom na istoku i Gledićkim planinama na zapadu, dajuci oblik levka po cemu je i dobila ime, brežuljkastim terenima i pitomom prirodom, ovo vinogorje pruža odlične uslove za uzgoj vinove loze.

Uticaj blizine Juhora se ogleda kroz nešto niževrednosti srednje vegetacione temperature vazduha i vrednosti indeksa svežine noći.

Upravo ove klimatske osobenosti omogucavaju Pinot noir-u i Chardonnay-a da u potpunosti ispolje svoj nežan karakter sa svim svojim kompleksnim aromama koje se ne mogu razviti u područjima sa previše toplom klimom.